Heb jij een passie voor mode en wil je in de toekomst graag zelf kleding ontwerpen en maken? Dan is deze opleiding een aanrader! De ontwerplessen worden verzorgt door een modeontwerpster uit de modewereld.

Mode kom je dagelijks tegen, denk aan creaties in winkels, trendy ontwerpen in tijdschriften en televisieprogramma's. Omdat de modewereld dusdanig breed is kan je aan de slag gaan waar jij zelf wilt. Assisteren bij een fashionlabel of bij een couturier of je eigen label starten!

Het is voor deze opleiding niet nodig om al ervaring te hebben in het modevak. Je maakt tijdens de opleiding kennis met de basis van het modeontwerpen. Alle onderdelen worden vanaf punt nul geleerd, dus ook het tekenen! Je hoeft geen voorkennis of tekentalent te hebben om te kunnen starten. Het is wel belangrijk dat je affiniteit hebt met mode en een goede dosis motivatie, enthousiasme en vooral creativiteit bezit.

De opleiding Modeontwerper (Fashion Designer) bestaat uit 34 lessen. Dit is verdeeld over 1 dag in de week gedurende een schooljaar. Hou er wel rekening mee dat je ook huiswerkopdrachten moet maken (ca. 8 uur per week).

Wedstrijd: De 010-trui!

De Mode Ontwerp Klas heeft meegedaan aan de ontwerpwedstrijd van de nationale warme truien dag. De bedoeling was dat de studenten een "echte Rotterdamse trui" zouden ontwerpen. Eén van onze studenten schopte het zelfs tot in de krant!

Combineer deze opleiding

Kun je niet kiezen of wil je meerdere opleidingen volgen? De opleiding Modeontwerper (Fashion designer) is uitstekend te combineren met één van de onderstaande opleidingen:

Mode ontwerptekenen, hierbij leer je jouw eigen ideeën op papier uit te werken en er een duidelijk ontwerp van maken. De basis van het ontwerp schetsen, illustratief tekenen en technisch tekenen komen aan bod, zodat je ontwerpvoorstellen kan voorleggen aan opdrachtgevers en/of een atelier.

Modetrends signaleren en modeprognoses (voorspellingen) doen. Welke trends zijn op dit moment hot en welke trends verwacht jij voor het nieuwe seizoen

Collage technieken. Het maken van moodboards en het verzamelen van inspirerende foto’s zijn de basis voor een sterk ontwerp. Naar aanleiding van handgemaakte collages word je uitgedaagd nieuwe creatieve ideeën te ontwikkelen

Kostuumgeschiedenis, hierbij leer je de belangrijkste stijlen en ontwerpers kennen die de modewereld hebben beïnvloed. De geschiedenis van de mode blijft altijd een enorme inspiratie bron voor ontwerpers.

Materialenkennis, zoals stoffen, fournituren en toebehoren. Hierbij maak je kennis met stoffen en materialen die passen bij jouw eigen ontwerp.

Tijdens 10 lessen Naaien en Patroontekenen leer je de eerste naaitechnieken en patroontoepassingen. Onder begeleiding van een ervaren coupeuse wordt uitgelegd hoe je vanuit een bestaand basispatroon een eigen ontwerp kan realiseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van patroon-mallen op standaard maat.

De examenopdracht bestaat uit het ontwerpen & schetsen van een eigen collectie geheel in jouw eigen stijl & thema. Uit deze collectie vervaardig en presenteer je 2 examen eindstukken.

27 sep 2018 Donderdag 10:30 - 15:00 inschrijven

05 okt 2018 Vrijdag 10:30 - 15:00 inschrijven

Kosten opleiding

Daarbij komt het werkpakket:

€495,- (dit bedrag dient voor aanvang van de opleiding te worden betaald)

Het werkpakket bevat een naaimachine. Mocht je al een naaimachine thuis hebben, dan is het mogelijk om deze naaimachine op school te laten staan. Het is belangrijk dat iedere student met hetzelfde werkt tijdens de lessen.

Werkpakket Modeontwerper

Basisbenodigdheden opleiding Modeontwerper (incl. naaimachine)

Life is too short to wear boring clothes, create your own